ПОЧЕТНА   >>  

 

 

ПОЛИТИКУМ ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао ПОЛИТИКУМ   
Политикум д.о.о. друштво за политичку аналитику, консалтинг и продукцију, од оснивања 2005. године развило је разгранату мрежу сарадника и стекло значајно искуство на плану (1) дубинских истраживања јавног мњења, (2) политичке аналитике и консалтинга и (3) продукције ТВ програма. У тесној сарадњи са издавачком и медијском делатношћу ИИЦ Нова српска политичка мисао (НСПМ), за кратко време смо постали угледна, поуздана и препознатљива институција, којој се обраћају делатници из најразличитијих сфера друштвеног живота, када год им је неопходна обухватна, методична и контекстуално осетљива анализа наизглед непредвидљивих социјалних процеса и честих политичких турбуленција на јавној сцени Србије и региона.
 
Пословни став Политикума д.о.о. огледа се у објективном, непристрасном и независном истраживачком и аналитичком приступу провереним и поузданим информацијама из наших властитих извора. За ту сврху, у протеклих пет година обављено је више од двадесет истраживања јавног мњења грађана Србије по савременој и поузданој методологији. У континуитету се испитују грађански ставови и опредељења по различитим политичким, социјално-економским, међунационалним и другим питањима. Истраживања организује и спроводи уигран интердисциплинарни тим сачињен од политиколога, социолога и психолога са београдског универзитета, под руководством професора Слободана Антонића, Слободана Миладиновића и Ђорђа Вукадиновића, а у изради елабората, као и у пратећим анализама отворених извора и састављању стручних извештаја и стратегија учествују водећи српски политички и економски аналитичари и теоретичари.

Истраживања се обављају у сврху политичке прогностике и аналитике, за сопствене потребе, као и за потребе еминентних наручилаца. Друштвени процеси који се редовно прате и анализирају, како кроз сондирање јавног мњења, тако и кроз медијску анализу, укључују истраживања стратешке унутрашње и спољнополитичке оријентације Србије, ставова грађана Србије о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, њихове политичке преференције и мишљења о актуелној социо-економској ситуацији, њихова расположења према кључним друштвеним процесима, попут евроинтеграција (и обавеза које из њих произилазе), друштвених и економских реформи, као и односа између већинског народа и мањинских заједница. Током протеклог периода, о овим, и другим питањима, обавештавали смо стручну и грађанску јавност, а састављали смо и специјалне извештаје за наручиоце.

 

У продукцији Политикума д.о.о. реализовано  је више од педесет емисија ТВ магазина „РАСКРШЋА“, као и политички магазин „ТЕМА“, које прате и анализирају збивања у страначком и парламентарном животу, деловање државних институција, привредне као и стратешке теме савременог српског друштва. Ове емисије емитоване су на националним и регионалним ТВ станицама: ТВ Авала, РТВ Војводине, ТВ БН Бијељина, као и низу регионалних и локалних ТВ станица.

Од почетка 2010. године, у сарадњи са ИИЦ Нова српска политичка мисао, развија се и пројекат електронске телевизије, те су неке од ТВ емисија доступне преко сајта Нове српске политичке мисли: www.nspm.rs, као и на страници ТВ Раскршћа (www.raskrsca.tv).                                                                  


Београд, 30.08.2010.